Monday, January 31, 2011

Kari Ayam Kering



Bahan-bahan:
  • 1kg ayam yg telah siap dipotong
  • 20gm cili kering dikisar
  • 20gm daun kari
  • 50gm bawang besar dikisar
  • 30gm bawang merah dikisar
  • 30gm bawang putih dikisar
  • 30gm halia dikisar
  • 80gm serbuk cili
  • 20gm serbuk kunyit
  • 70gm minyak
  • sedikit serbuk perasa
Cara-cara
  1. Goreng ayam dan ketepikan.
  2. panaskan minyak, masukkan bahan yg dikisar dan kacau hingga garing.
  3. masukkan serbuk cili, serbuk kunyit dan daun kari. kacau hingga rempah masak.
  4. Masukkan ayam dangaul sebati.
————————————————————-
ni resepi asli dr buku..hehe..
resepi saya len sikit..dan hanya buat utk 10 ketul ayam shj hari ni..
Kari Ayam Kering versi sendiri
Bahan-bahan:
  • 10 ketul ayam
  • secekak cili kering dikisar
  • 2 tangkai daun kari
  • 1 ulas bawang besar dikisar
  • 2 ulas bawang merah dikisar
  • 3 ulas bawang putih dikisar
  • 2cm halia dikisar
  • tambah sedikit jintan manis+jintan putih+ketumbar= campuran hanya 1/2 sudu kecil – dikisar
  • 1sudu kecil serbuk lada
  • 1sudu serbuk kunyit
  • sedikit minyak
  • garam dan gula
  1. masukkn sume bahan yg perlu dikisar dlm blender, ..kisarkan..
  2. masukkan ayam yg telah telah ditoskan airnya kedalam bahan kisar..gaul sebati dan biar 30minit.
  3. panaskan minyak, (asingkan ayam td) masukkan bahan yg dikisar + serbuk kunyit + lada +garam secukupnya+ gula 1sudu + daun kari dan kacau hingga garing.
  4. masukkan ayam dan tutup periuk/kuali. biar 10 minit.
  5. kacau masakan sehingga kering.
  6. sedia dihidang. :)

No comments:

Post a Comment