Bahan-bahan:
- 1kg ayam yg telah siap dipotong
- 20gm cili kering dikisar
- 20gm daun kari
- 50gm bawang besar dikisar
- 30gm bawang merah dikisar
- 30gm bawang putih dikisar
- 30gm halia dikisar
- 80gm serbuk cili
- 20gm serbuk kunyit
- 70gm minyak
- sedikit serbuk perasa
- Goreng ayam dan ketepikan.
- panaskan minyak, masukkan bahan yg dikisar dan kacau hingga garing.
- masukkan serbuk cili, serbuk kunyit dan daun kari. kacau hingga rempah masak.
- Masukkan ayam dangaul sebati.
ni resepi asli dr buku..hehe..
resepi saya len sikit..dan hanya buat utk 10 ketul ayam shj hari ni..
Kari Ayam Kering versi sendiri
Bahan-bahan:
- 10 ketul ayam
- secekak cili kering dikisar
- 2 tangkai daun kari
- 1 ulas bawang besar dikisar
- 2 ulas bawang merah dikisar
- 3 ulas bawang putih dikisar
- 2cm halia dikisar
- tambah sedikit jintan manis+jintan putih+ketumbar= campuran hanya 1/2 sudu kecil – dikisar
- 1sudu kecil serbuk lada
- 1sudu serbuk kunyit
- sedikit minyak
- garam dan gula
- masukkn sume bahan yg perlu dikisar dlm blender, ..kisarkan..
- masukkan ayam yg telah telah ditoskan airnya kedalam bahan kisar..gaul sebati dan biar 30minit.
- panaskan minyak, (asingkan ayam td) masukkan bahan yg dikisar + serbuk kunyit + lada +garam secukupnya+ gula 1sudu + daun kari dan kacau hingga garing.
- masukkan ayam dan tutup periuk/kuali. biar 10 minit.
- kacau masakan sehingga kering.
- sedia dihidang.
No comments:
Post a Comment