Bahan-bahan
1 kg daging
1 biji bawang besar (dihiris)
2 ulas bawang putih (dihiris)
2 inci halia (dihiris)
2 sudu cili kisar
Lada hitam
Sos tiram
Kicap pekat
Garam
Gula
1 biji bawang besar (dihiris)
2 ulas bawang putih (dihiris)
2 inci halia (dihiris)
2 sudu cili kisar
Lada hitam
Sos tiram
Kicap pekat
Garam
Gula
Cara-cara
- Tumis bawang besar, bawang putih, halia dan cili kisar ke dalam kuali sampai naik bau.
- Masukkan daging dan biarkan sehingga hampir masak.
- Masukkan sos tiram, kicap, lada hitam, garam dan gula secukup rasa.
- Masak sehingga daging empuk.
- Siap untuk dihidangkan.
Tips
- Untuk lebih sedap, perap daging bersama-sama lada hitam, bawang besar, bawang putih dan halia yang dikisar.
- Boleh masukkan capsicum untuk lebih sedap dan lebih menarik.
- Boleh juga nak masukkan kentang. Kentang boleh menyerap air yang berlebihan.
OM: Tak plan pun nak masak daging black pepper ni. Jadi presentation nampak simple sangat sebab tak sempat nak beli capsicum atau daun parsley sebagai hiasan. Saya guna serbuk lada hitam, so dalam gambar tak nampak lada hitam tu. Kalau boleh guna la lada hitam yang bukan serbuk, nampak lagi cantik.
No comments:
Post a Comment